Nu slår Gröna Lund upp sina dörrar!

Då var det dags igen!
Efter en kylig och kall vinter kommer portarna till en annan värld att slås upp på nytt! Till en värld fullt av leenden och karuseller! En upplevelse för stora och små, något för varje smak. Alltifrån elefanterna till den nya berg-och-dalbanan Insane! (Något som jag personligen inte kommer att åka!) Men som otroligt många Kommer att åka. OJ oj oj!
Vi öppnar nu imorgon (lördag) klockan 10.00 och stänger 12h senare! Jag kommer vara där, och jag vet flera andra som kommer vara där! Frågan är bara om DU kommer vara där?
Vågar du missa då portarna slår upp ett tivoli med denna kuriosa:

...på tivolit finns det 30 attraktioner, 21 5-kampsspel, ett 20-tal matkiosker och 6 restauranger.
...den mest åkta attraktionen är vår berg- och dalbana Jetline som har cirka 1 miljon åk per år. Om du åker Jetline när det regnar så går det lite fortare än vanligt.

...under hela säsongen 2008 åts det 297 845 glassar och 47 774 popcorn.

...varje år står det populära artister på Gröna Lunds scener. Bob Marley innehar fortfarande publikrekordet då det kom 32.000 människor för att lyssna på hans konsert 1980.

 


Och om du orkar, så kan du läsa denna kärlekshistoria tagen från Gröna Lunds hemsida som du hittar här:

" EN KÄRLEKSHISTORIA!
Det var en gång en krog som hette Gröna Lund. Den låg på Djurgården och tjänade som stamlokus för bland andra stockholmsfiguren Carl Michael Bellman. Redan då roade man sig alltså här, och sedan dess har verksamheten utökats en smula. Idag är Grönan den plats i Stockholm där flest människor kan ha roligt samtidigt.

Gröna Lund öppnade 1883 på en gammal tomt mellan några hus på Kungliga Djurgården i Stockholms utkant. På den tiden var staden mycket, mycket mindre. Vasastan och Kungsholmen var inte alls bebyggda och Östermalm var lite som på landet.

Djurgården är ett väldigt varierat område där det finns plats för såväl lugn och eftertanke, som skratt och äventyr. Man kanske skulle kunna tro att det senare är något nytt, men så är det inte riktigt. Redan 150 år innan Gröna Lund invigdes, runt 1730, fanns det 30 registrerade krogar på Djurgården och därtill en hel radda lönnkrogar. Det var hit stockholmarna åkte för att förlusta sig. Fast i brist på buss och taxi tog man oftast skjuts av roddarmardamer som, ja just det, rodde från nuvarande Gamla Stan, som ju faktiskt på den tiden var Hela Stan. Finklädda gick de sedan runt, åkte karusell, lyssnade på musik och inte minst tittade på de andra gästerna.

Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och har ägts av en och samma familj i drygt 120 år. Det är därför vi skriver att det är en kärlekshistoria - det är klart att kärleken har varit viktigare i det här företaget än i många andra. Och alla romantiska detaljer är för många att berätta här. Men ett avsnitt får i alla fall plats.

Runt 1940 fanns det två nöjesfält vid Allmänna Gränd, där Gröna Lund ligger idag. Ett på var sida om gatan. Gröna Lund hade firat 50-årsjubileum medan det andra nöjesfältet, som bar det praktiska namnet "Nöjesfältet", var lite yngre. Bägge parkerna drevs av lust till upplevelser och av lusten att överleva sin rival; det behöver knappast nämnas att fiendskapen mellan de två familjerna som drev nöjesfälten var djup och bitter.

John Lindgren, son till chefen för Nöjesfältet, hade av sin pappa lärt sig att ständigt ha ögonen öppna tvärs över Allmänna Gränd. Och det hade han. Bland annat, eller kanske framförallt, höll han ögonen på dottern i Gröna Lund familjen Nilsson, Ninni. Och hon, ja, hon nöjde sig inte med att bara titta tillbaka utan de gifte sig faktiskt. Till föräldrarnas och direktionernas stora förskräckelse. Romansen blev en riksangelägenhet som till och med beskrevs i en revy av dåtidens Killinggäng, Karl Gerhard.

Ninni blev en Lindgren och flyttade faktiskt ifrån Gröna Lund för att leva med Nöjesfältet fram till år 1957 då det lades ner. Sen kom hon tillbaka med sin make i släptåg. Och så blev det han, den värsta fiendens avkomma, som kom att leda Gröna Lund in i framtiden och lägga grunden för den roliga plats det är idag.

Gröna Lund är som en såpopera. Fast med mer kärlek.
Så här har det varit hela tiden. Gröna Lund har attraherat alla som kommit i närheten och ingen har heller någonsin haft lust att sluta. Det är därför som en och samma familj drev Gröna Lund ända sen premiären 1883. I 75 år hade familjen Lindgren haft 1,3 miljoner gäster om året. Skälet till det är kärlek. Kärlek till glädjen, upplevelserna och skrattet. Men också till människor. Alla människor i allmänhet men inte minst den egna familjen. Det är nog det ena kravet för att syssla med ett sånt här företag år ut och år in. Det andra kravet är komplett galenskap. (Det brukar krävas av såpoperornas karaktärer också.) Fast det kan vi ju inte berätta om här. Familjen Lindgren skulle komma på oss!

Förr. Och nu.
Det är tur att Grönan köper in nya attraktioner hela tiden. Å andra sidan skulle det vara kul att ha varit med förr. Den Berg- och Dalbana i trä som kom 1931, gick inte lika fort som dagens Berg- och Dalbana. Men tänk dig hur det kändes i maggropen när det knakade i trät. Om du tycker att Katapulten är läskig har du rätt. Men föreställ dig vad som skulle hända om en 1800-talsmänniska satte sig i den. Visste du att karusellerna förr i världen drevs av hästar, som gick runt, runt i en våning alldeles under karusellens snurrskiva?

Lustiga Huset på Gröna Lund är en förebild för alla andra lustiga hus i hela världen. Det öppnades 1917 och är sig mycket likt än idag trots att det brann ner helt 1985. Familjen Lindgren byggde upp det likadant som innan. Och kanske är det inte lika farligt att stå och pussas offentligt nu som det var 1936, men visst är Kärlekstunneln fortfarande ett bra skäl att sätta igång?

En gång i tiden fanns ett flygplan utställt som man kunde få gå in i och provsitta, så att man skulle kunna skryta om att man varit inuti ett och till och med varit framme på pilotens plats. Det skulle inte fungera idag. Men det finns fortfarande massa människor som skryter om saker de gjort på Gröna Lund. Vare sig det är sant eller inte...

Många lite äldre människor har inte samma minnen av Gröna Lund som de som just blivit vuxna. Den mysiga vattenkontakten är ganska ny. Det var inte länge sen, 1980, som man kunde vara på Gröna Lund en hel dag utan att se vattnet. Julen lyste över Djurgården första gången vintern 2005. Tomten kom och låste upp stora entrén för besökare som var sugna på värmande mat, dryck, shopping, isbana, åkattraktioner och underhållning under julmarknaden. Det kanske allra viktigaste steget var nog ändå 1927-28, när ytan mer än dubblerades och det plötsligen fanns utrymme för nya storsatsningar. Gröna Lund har vuxit från 4500 till 38000 m2. Men eftersom det tagit över 120 år är det ingen som märkt något.

Cirkeln är sluten.
I en minnesbok som skrevs för Gröna Lunds 100-årsjubileum stod det om Gröna Lunds musikutbud;
"Man kan undra om man verkligen kommer att kunna ta en buss ut till Djurgården och följa 80- och 90-talens utveckling på samma sätt som vi har kunnat hittills under de senaste tjugo åren. Eller kommer det att byggas små boxar, som man mot en nedlagd slant kan sitta i och se videofilmer med storheterna?" Vilken tur att författaren hade fel!

Gröna Lund har alltid varit en spegel av sin tid. När man tittar på de artister som uppträder i år, tycker man kanske att det känns lite konstigt att Jussi Björling, Evert Taube och Sten Broman med sin kammarmusik har varit stående inslag i repertoaren. Men faktum är, att de var lika sköna då som Nationalteatern och Lena Philipsson är idag. Och att Gröna Lund är en gammal plats behöver ju inte innebära att vi stannar upp. Tvärtom är vi så säkra på oss själva att vi har mod att förändras. Den 6 juli 1965 sjöng Evert Taube "Sjösala vals" här. Fyra decennier senare står Lena Philipsson och dansar vid ett mickstativ. Men det skadar inte att veta var man kom ifrån. Den klassiska tivolidansbanan återinvigdes 2005 för att hysa plats åt dansband som Sten & Stanley, Barbados och Arvingarna.

Raden av kända artister som uppträtt här tar aldrig slut. Bob Marley, James Last, Eric Clapton, Ella Fitzgerald, Paul McCartney. Många var här och spelade flera gånger om. Men det mest omtalade uppträdandet på Gröna Lund, är väl ändå Jimi Hendrix i augusti 1967. Gröna Lunds dåvarande programchef Ove Hahn beundrade verkligen Hendrix. Det var han knappast ensam om; mannen var en av världens allra största och mest legendariska gitarrister. Men så länge han spelade, kunde folk inte göra något annat i hela parken. Och när han nu spelade och spelade och aldrig la av, fick Ove helt enkelt lite dåligt samvete för alla de som inte var där för Jimis skull; de som ville göra något annat. Så han drog ur sladden. Konstigt gjort kanske. Men Gröna Lund har alltid varit till för alla.

Föra traditionen vidare.
Sedan 1996 har Djurgården varit en del av Sveriges första Nationalstadspark. Hela Djurgården är faktiskt en park. Men den är väldigt, väldigt stor och väldigt, väldigt gammal. Varje år kommer ca 10 miljoner människor hit. Drygt en miljon av dem hälsar på hos oss på Gröna Lund.

Sedan 2001 är Gröna Lund en del av Parks & Resorts Scandinavia, som sedan 2006 har Johan Tidstrand som huvudägare. Koncernen består av Gröna Lund, Kolmårdens Djurpark, Skara Sommarland, Vildmarkshotellet och Aquaria Vattenmuseum. Parks & Resorts Scandinavia är Nordens ledande aktör i drift och utveckling av temaparker med familjeinriktning där människor skall bli både glada och kloka. I dagsläget har vi tillsammans ca 2,3 milj. besökare och 2000 anställda under säsong med en omsättning på 645 milj. SEK.

För oss på Gröna Lund är det viktigt att verka för att hela tiden utveckla de delar av Djurgårdens traditioner som vi efter över 100 års träning börjar bli ganska bra på: nöje, lekande lärande, kultur, förströelse och upplevelser. Det är därför som vi håller på att växa tillbaka in på gamla Nöjesfältets område. Och det är därför du numera kan besöka oss även på vintern. Härligt!


Vi ses på Gröna Lund!  "




Mer än så kan inte jag säga än:
Vi ses där och Rock On!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0